Cânepar
Linaria cannabina
STATUT LEGAL DE CONSERVARE
DISTRIBUȚIE
Câneparul cuibăreşte în palearcticul de vest, în Europa, Asia de Vest şi în Nordul Africii. Specia este politipică, având mai multe subspecii. Dintre acestea, Linaria cannabina cannabina este cea mai răspândită în Europa, găsindu-se din Irlanda, Țara Galilor şi Anglia până în sudul munţilor Pirinei, nordul Italiei, România și Ucraina, exceptând Crimeea. Arealul include, de asemenea, vestul Asiei, din nord-vestul Siberiei până în nordul Kazahstanului. Specie parţial migratoare. Populaţiile din nordul arealului migrează spre zonele sudice ale cartierului de hrănire pe perioada iernii.
În România specia este prezentă atât în perioada de cuibărire, cât şi în timpul iernii.
POPULAȚIE
Populația din Europa reprezintă 65% din populația mondială și este cuprinsă între 17.600.000 și 31.900.000 de perechi cuibăritoare, între anii 1980-2013 cunoscând un declin moderat.
În România, populația de cânepar este cuprinsă între 353.481 și 867.797 de perechi cuibăritoare și are tendință descrescătoare.
MEDIUL DE VIAȚĂ ȘI BIOLOGIA SPECIEI
Câneparul este întâlnit din zona temperată a palearcticului de vest şi coboară până în zona mediteraneană și stepică. În Alpii elveţieni cuibărește în pajiştile uscate aflate până la altitudinea de 2.200-2.300 m. În restul arealului cuibăreşte în păduri dense cu arbori înalţi. În afara perioadei de cuibărire preferă zonele deschise. În România cuibărește în tufişuri, în special în zonele joase şi deluroase, urcând pe văile râurilor spre zonele montane. În afara sezonului de cuibărire este o specie tipic gregară, formând stoluri de sute de indivizi pentru hrănire, adăpostire sau migraţie. Deseori este văzut în stoluri mixte cu diverse alte specii.
Se hrănește cu diferite seminţe de mărime mică ori medie, dar şi cu nevertebrate. Denumirea câneparului provine de la apetitul său pentru cânepă, iar denumirea sa în limba engleză de la preferinţa sa pentru seminţele de in.
Este o pasăre predominant monogamă cu unele excepţii, când două femele se împerechează cu acelaşi mascul. Este o pasăre teritorială în timpul perioadei de cuibărire. Femela depune 4-6 ouă de culoare albăstrui-albicioasă, cu puncte ruginii. Perioada de cuibărire este cuprinsă între mijlocul lui aprilie şi începutul lui august, scoţând două rânduri de pui pe sezon. Ponta este clocită cu precădere de către femelă, iar incubaţia durează 12-14 zile.
AMENINȚĂRI
- Modificarea, fragmentarea și pierderea habitatului.
- Managementul defectuos al pădurii.
- Poluarea.
- Perturbarea cauzată de alte activități antropogene.
MĂSURI DE CONSERVARE NECESARE
- Interzicerea noilor proiecte urbane, incluzând așezările împrăștiate în habitatele de pădure importante pentru reproducerea, hrănirea sau odihna speciei.
- Potrivirea lucrărilor silvice cu biologia speciei, pentru a evita perturbarea ei în perioadele critice (reproducere).
- Menținerea stratului subarbustiv în pădurile exploatate.
- Reducerea folosirii insecticidelor și erbicidelor în agricultură și silvicultură. În caz de necesitate și în lipsa alternativelor, folosirea substanțelor cu toxicitate și persistență minimă ar trebui să fie justificată și aplicată pe terenurile de reproducere a speciei numai în afara perioadei de reproducere.
- Conservarea, crearea și promovarea terenurilor necultivate cu o vegetație corespunzătoare pentru specie.
- Menținerea miriștilor și interzicerea arderii acestora; menținerea managementului adecvat al miriștii în zonele unde a fost efectuat tradițional.
- Inventarierea zonelor de reproducere actuale și potențiale.
- Identificarea zonelor importante pentru conservarea speciei.
- Promovarea studiilor referitoare la diverse aspecte ale biologiei speciei, inclusiv cele referitoare la parametrii demografici.