Fazan

Phasianus colchicus

Autor: Tiberiu Mănoiu

STATUT LEGAL DE CONSERVARE

DISTRIBUȚIE

Arealul nativ al speciei pornește din centrul Peninsulei Balcanice, acoperă parțial spațiul dintre Marea Neagră și Marea Caspică și continuă prin sudul celei din urmă prin Asia Centrală, ajungând în vestul Mongoliei, în arii vaste din centrul și estul Chinei și în Coreea. Specia a fost introdusă (pentru a fi vânată) în Europa și America. În Europa este prezentă pe mare parte din continent, cu excepția Islandei, a unei mari părți din Spania, a centrului și nordului Peninsulei Scandinave și a celei mai mari părți a Rusiei (unde apare doar în sud-vest). În America de Nord, fazanul a fost introdus și se reproduce în sălbăticie în zona temperată a continentului.
La noi în țară este o pasăre comună din lunca Dunării până în zonele de deal.

POPULAȚIE

Populația europeană este cuprinsă între 4.140.000 și 5.370.000 de perechi cuibăritoare, reprezentând mai puțin de 5% din populaţia mondială și pare să fie în creștere.
Populația din România este cuprinsă între 346.494 și 369.659 de perechi cuibăritoare.

MEDIUL DE VIAȚĂ ȘI BIOLOGIA SPECIEI

În arealul nativ, această specie ocupă o gamă largă de habitate. Este întâlnit mai ales în zonele cu vegetație bogată din preajma râurilor, zone deluroase din apropierea câmpiilor cultivate, precum și pe acestea din urmă. În arealul nativ, specia poate fi migratoare, dar în zonele în care a fost introdusă este o specie sedentară.
În arealul nativ, specia se hrănește preponderent cu materii vegetale (fructe, semințe, frunze, lăstari) și mai puțin cu animale (mai ales insecte). În zonele unde a fost introdus, fazanul este un omnivor oportunist, consumând o gamă variată de hrană, de preferință bogată în calorii, cum sunt semințele (inclusiv ale plantelor cultivate) și fructele.
Fazanul cuibărește solitar. Cuibul este construit într-o adâncitură din sol, fiind adeseori căptușit cu materii vegetale luate din apropiere. Ponta, depusă de obicei în intervalul aprilie-iunie, este formată din 8-15 ouă, mai rar până la 18, de obicei 10-12. Perioada de incubație este de 22-27 de zile. Puii părăsesc cuibul la puține ore după ieșirea din ouă, dar stau timp de mai multe săptămâni împreună cu mama lor. Puii se dezvoltă rapid, devenind capabili de zbor după 12-14 zile, și ajung să semene cu adulții la vârsta de numai 15 săptămâni.

AMENINȚĂRI

- Modificarea, fragmentarea și pierderea habitatului.
- Perturbarea produsă de activitățile antropice.
- Braconajul.

MĂSURI DE CONSERVARE NECESARE

- Fiind o specie introdusă (în scopul vânătorii) și local invazivă, nu se impun măsuri de conservare.

HARȚI JPEG

Harta de distribuție Fazan (Phasianus colchicus)