Grelușel pătat

Locustella naevia

Autor: shutterstock.com

STATUT LEGAL DE CONSERVARE

DISTRIBUȚIE

Grelușelul pătat este răspândit din zonele temperate ale Eurasiei până în partea de nord-est a Chinei, fiind absent în majoritatea teritoriilor din Fennoscandia și Siberia și în partea sudică a continentului. Este o specie migratoare, efectivele din Europa petrecând iarna în Africa Subsahariană. În conformitate cu datele recente, specia cuibărește în România în două zone depresionare din Carpații Orientali, în lunca Dunării (în preajma confluenței cu Jiul), în câteva zone colinare aflate la vest de Carpații Occidentali, precum și în două zone de pe granița de nord-vest a țării.

POPULAȚIE

Populația cuibăritoare din Europa este cuprinsă între 916.000 și 1.620.000 de perechi, ceea ce reprezintă 60% din populația mondială, având o tendință stabilă între anii 1980-2013.
Populația din România este cuprinsă între 160 și 1.600 de perechi cuibăritoare, tendința nefiind cunoscută.

MEDIUL DE VIAȚĂ ȘI BIOLOGIA SPECIEI

Cuibărește la marginile pădurilor, pe pășuni umede și fânețe cu vegetație înaltă, în apropierea pârloagelor, în zone cu urzică (Urtica dioica) și rug de munte (Rubus fructicosus), în mlaștini cu stuf sau rogoz, la margini de câmp, în mlaștini montane cu arbuști de salcie (Salix sp.) și mesteacăn (Betula sp.). Limitele altitudinale ajung la maximum 500 m în Europa și 600-1.500 m în Caucaz.
Longevitatea maximă în libertate este de cinci ani. Atinge maturitatea sexuală la vârsta de un an.
Se hrănește cu insecte, ocazional consumând și păianjeni (Araneae) și moluște mici. Își procură hrana căutând în vegetația scundă, adunând-o de pe tulpinile plantelor, mișcându-se de sus în jos. Se poate hrăni și pe pământ, căutând între frunzele căzute la sol.
Perioada de cuibărit durează de la sfârșitul lunii aprilie până la mijlocul lunii iulie, specia având de obicei două ponte într-un sezon de reproducere. Este monogamă, solitară și teritorială. Cuibul este în formă de ceașcă și este construit de către ambii părinți din frunze, mușchi și fire de iarbă, fiind căptușit cu pene sau păr de mamifer. El este amplasat în apropierea solului sau chiar pe acesta, în vegetația densă, de obicei în mărăcini sau rogoz. Ponta este formată din 5-6 ouă și este clocită pe rând de către ambii părinți, timp de 12-15 zile. Dimensiunea unui ou este de 18 x 14 mm, iar culoarea este alb-crem, cu pete roșietice, fine, distribuite aleatoriu sau unite în pete mai mari. Puii sunt hrăniți în special cu insecte, de către ambii părinți, și părăsesc cuibul când ajung la vârsta de zbor, la 10-12 zile de la eclozare.

AMENINȚĂRI

- Pierderea și alterarea habitatului.
- Poluarea apelor.
- Gestionarea defectuoasă a apelor.
- Perturbarea antropogenă.

MĂSURI DE CONSERVARE NECESARE

- Respectarea restricțiilor de construcție în zonele ripariene și costiere.
- Măsuri de management pentru vegetația palustră, cu scopul de a menține sau de a reface vegetația la un nivel ecologic optim pentru specie.
- Interzicerea arderii vegetației ripariene, inclusiv a întinderilor de stuf și papură.
- Menţinerea şi conservarea stufărişurilor întinse cu apă permanentă ca habitat caracteristic.
- Managementul adecvat al deșeurilor și al apelor uzate în jurul zonelor umede.
- Menținerea de fâșii necultivate de minimum 1,5 m între terenurile cultivate și zonele umede, unde folosirea chimicalelor este strict interzisă.
- Luarea măsurilor în vederea evitării eutrofizării și sedimentării zonelor umede.
- Încurajarea folosirii produselor agrochimice selective și cu toxicitate redusă și evitării folosirii semințelor tratate pe terenurile din vecinătate; încurajarea producției organice.
- Managementul adecvat al nivelului de apă din ecosisteme acvatice, în concordanță cu necesitățile ecologice ale speciei.
- Inventarierea zonelor de reproducere actuale și potențiale.
- Promovarea studiilor referitoare la diverse aspecte ale biologiei speciei, inclusiv cele referitoare la parametrii demografici.

HARȚI JPEG

Harta de distribuție Grelușel pătat (Locustella naevia)