Minuniță

Aegolius funereus

Autor: depositphotos.com

STATUT LEGAL DE CONSERVARE

DISTRIBUȚIE

Este o specie prezentă în cea mai mare parte a nordului Eurasiei și a Americii de Nord, în păduri de conifere sau amestec, a căror altitudine variază între 400 și 2.000 m.

POPULAȚIE

Populaţia europeană este cuprinsă între 90.900 și 309.000 de perechi cuibăritoare, reprezentând 26% din populația globală, tendința fiind fluctuantă.
În România sunt estimate între 3.000 și 5.000 de perechi cuibăritoare.

MEDIUL DE VIAȚĂ ȘI BIOLOGIA SPECIEI

Minuniţa este caracteristică și comună zonelor împădurite de conifere, dar este prezentă şi în cele de amestec cu foioase. Mărimea este asemănătoare cucuvelei (Athene noctua). Adulţii de sexe diferite au o înfăţişare similară.
Este o specie care se hrăneşte cu rozătoare, veveriţe, păsări şi insecte mai mari. Ingluviile regurgitate au dimensiunea medie de 22 x 12 mm. Longevitatea maximă cunoscută în sălbăticie este de 16 ani, dar trăieşte în medie 3-11 ani. Este solitară şi vânează în special noaptea, uneori şi la răsăritul sau la apusul soarelui. Este o specie sedentară, care depinde de copaci şi teritorii împădurite pentru fiecare dintre aspectele vieţii sale: înnoptare, cuibărit sau hrănire (pândindu-şi prada în aşteptare pe crengi).
Atinge maturitatea sexuală după primul an.
Masculii apără un teritoriu de hrănire relativ mic, cuprins între 1 și 5 km². Ei atrag femelele în timpul nopților de primăvară timpurie printr-o serie rapidă de 6-10 fluierături joase, care se aud de la o distanţă de peste 3 km, şi prin zboruri executate în apropierea femelei. Dacă o femelă devine interesată, inspectează cuibul oferit şi dacă îl acceptă se formează perechea, care este în general monogamă. Perioada ritualului nupţial variază între 2 și 6 săptămâni.
Alege frecvent pentru creșterea puilor cuiburi părăsite de ciocănitoare neagră. În aceste cavități femela depune 3-6 ouă în perioada cuprinsă între martie şi iunie. Dimensiunea medie a unui ou este de 32 x 27 mm. Incubaţia durează în medie 26-29 de zile şi este asigurată de către femelă, care este hrănită în tot acest timp de către mascul. Puii devin zburători la 30-36 de zile, însă sunt îngrijiţi până la 4-6 săptămâni de către părinţi. Uneori, în anii cu hrană abundentă, sunt depuse două ponte. Ocupă frecvent și adăposturile artificiale instalate în habitatul propice reproducerii speciei.

AMENINȚĂRI

- Modificarea, fragmentarea și pierderea habitatului.
- Managementul defectuos al pădurii.
- Incendiile în pădure.
- Poluarea.
- Braconajul.
- Folosirea otrăvurilor.

MĂSURI DE CONSERVARE NECESARE

- Interzicerea noilor proiecte urbane, incluzând așezările împrăștiate în habitatele de pădure importante pentru specie.
- Interzicerea realizării noilor infrastructuri liniare care fragmentează habitatele de pădure.
- Interzicerea noilor activități de exploatare (cariere, mine) în păduri și în zonele de tampon și evaluarea necesității de limitare a activităților în derulare aprobate.
- Potrivirea lucrărilor silvice cu biologia speciei pentru a evita perturbarea ei în perioadele critice (reproducere).
- Interzicerea construirii noilor drumuri forestiere cu excepția celor pentru care nu există alternative și care sunt necesare pentru prevenirea incendiilor. Construirea
acestora necesită justificare și studiu de evaluare a impactului.
- Menținerea și creșterea extinderii pădurilor native, urmărindu-se nivelul cel mai ridicat de diversitate structurală și de specii, în conformitate cu necesitățile ecologice la majoritatea speciilor.
- Menținerea a cel puțin 30 de copaci pe hectar corespunzătoare cuibăririi în scorbura acestora (se iau în considerare starea de degradare, diametrul, prezența anterioară a scorburilor și specia arborelui).
- Reducerea folosirii insecticidelor și a erbicidelor.
- Interzicerea folosirii chimicalelor pentru controlul rozătoarelor.
- Instalarea de cuiburi artificiale.
- Controlul şi respectarea legislaţiei vânătorii; cooperare între organizațiile de protecție a mediului, organizațiile de vânătoare, jandarmerie și Garda de Mediu împotriva braconajului.
- Inventarierea zonelor de reproducere actuale și potențiale.
- Promovarea studiilor referitoare la diverse aspecte ale biologiei speciei, inclusiv cele referitoare la parametrii demografici.

HARȚI JPEG

Harta de distribuție Minuniță (Aegolius funereus)