Rață cu cap castaniu

Aythya ferina

Autor: Daniel Petrescu

STATUT LEGAL DE CONSERVARE

DISTRIBUȚIE

Specia are un areal mare, care cuprinde în perioada de cuibărit centrul şi sudul Europei, vestul şi centrul Asiei. Iernează în sudul Europei, Asia Mică, nordul Africii şi sudul Asiei. În ultimii 150 de ani a fost înregistrată o expansiune a arealului înspre vest şi nord.
În România, este o specie cuibăritoare relativ frecventă în zonele cu habitat potrivit, fiind întâlnită în Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Banat, Moldova şi Transilvania. Iarna, efective importante sunt cantonate în Deltă, pe cursul Dunării şi pe cursurile şi lacurile limitrofe râurilor mari din ţară (Olt, Siret, Prut etc.).

POPULAȚIE

Populaţia globală este estimată la 1.950.000-2.250.000 de indivizi, tendința populațională fiind în scădere. După estimările curente, populația europeană este de 397.000-570.000 de indivizi, însă, bazat pe declinul major observat la evaluările de iarnă, probabil efectivul populațional este mai scăzut.
Pe baza ultimelor date, populaţia din ţară a fost apreciată la 3.050-12.315 de perechi cuibăritoare, tendința fiind descrescătoare. În timpul pasajelor pot fi observate între 20.000 și 40.000 de exemplare. Iernează la noi un număr de 14.549-35.738 de exemplare.

MEDIUL DE VIAȚĂ ȘI BIOLOGIA SPECIEI

Specia poate fi întâlnită într-o varietate mare de zone umede. Preferă lacurile dulci sau salmastre de cel puţin câteva hectare, cu adâncime de 1,5-2 m, cu vegetaţie submergentă bogată şi care sunt înconjurate de zone dense de stuf. În timpul iernii şi în migraţie, poate fi întâlnită şi pe lacuri de acumulare, ape marine etc.
Este o specie omnivoră, consumând în special vegetaţie submersă (în special seminţe şi părţi vegetative). De asemenea, poate consuma insecte acvatice şi crustacee mici. Hrana este obţinută în special prin scufundări în ape de 1,5-2 m adâncime.
Specie puternic gregară în afara sezonului de cuibărit. Masculii încep să se asocieze în stoluri mici începând cu a doua parte a lunii mai, când încă femelele sunt pe cuib.
Raţa cu cap castaniu îşi instalează cuibul în apropierea apei (la maximum 5 m depărtare de aceasta), pe sol, în vegetaţie densă. De asemenea, poate cuibări pe întinderea zonei umede, în zonele propice cu vegetaţie palustră emergentă abundentă, cuibul fiind amplasat deasupra nivelului apei, pe substratul solid format de tulpinile de trestie culcate. Perioada de cuibărit durează între jumătatea lunii aprilie, începutul lunii mai şi mijlocul lunii iunie. Ponta este formată din 8-10 ouă eliptice de culoare gri-verzuie, pe care femela le clocește singură de timp de 25 de zile. Puii sunt nidifugi, părăsesc cuibul la câteva ore după eclozare și sunt îngrijiţi numai de către femelă. Este depusă o singură pontă pe an.

AMENINȚĂRI

- Pierderea și alterarea habitatului.
- Poluarea și gestionarea defectuoasă a apelor.
- Vânătoarea.
- Mortalitatea cauzată de uneltele de pescuit.
- Perturbarea antropogenă.

MĂSURI DE CONSERVARE NECESARE

- Respectarea restricțiilor în zonele ripariene și costiere.
- Măsuri de management pentru vegetația palustră, cu scopul de a menține sau de a reface vegetația la un nivel ecologic optim.
- Managementul deșeurilor și al apelor uzate în zona habitatelor importante pentru specie.
- Încurajarea folosirii produselor agrochimice selective și cu toxicitate redusă și evitarea folosirii semințelor tratate în vecinătatea zonelor umede; încurajarea producției organice.
- Managementul nivelului de apă din rezervoare, în acord cu necesitățile ecologice ale speciei.
- Crearea insulelor pentru reducerea riscului ridicat de prădare și creșterea succesului de reproducere în zonele umede artificiale sau seminaturale.
- Interzicerea vânătorii și controlul braconajului.
- Reducerea folosirii plaselor pentru pescuit previne prinderea accidentală a păsărilor.
- Inventarierea zonelor de reproducere actuale și potențiale.
- Identificarea zonelor de migrație, hrănire și aglomerare importante pentru conservarea speciei.
- Promovarea studiilor referitoare la diverse aspecte ale biologiei speciei, inclusiv cele referitoare la parametrii demografici.

HARȚI JPEG

Harta de distribuție Rață cu cap castaniu (Aythya ferina)