Presură galbenă

Emberiza citrinella

Autor: Tiberiu Mănoiu

STATUT LEGAL DE CONSERVARE

DISTRIBUȚIE

Răspândită în toată Europa – exceptând Peninsula Iberică – precum și în Asia de Est și Centrală. Iarna, unele populații migrează în sudul Europei, în Turcia și în ținuturile din jurul Mării Caspice.
La noi este o specie răspândită în întreaga țară, dar în densități diferite; cele mai mici densități le au populațiile aflate în unele zone ale Dobrogei.

POPULAȚIE

Populația din Europa reprezintă 60% din populația mondială și este cuprinsă între 12.800.000 și 19.900.000 de perechi cuibăritoare, în perioada 1980-2013 cunoscând un declin moderat.
În România, populația de presură galbenă este cuprinsă între 909.628 și 1.252.451 de perechi cuibăritoare, tendința fiind stabilă.

MEDIUL DE VIAȚĂ ȘI BIOLOGIA SPECIEI

Pentru cuibărit preferă habitatele din păduri rare, terenurile cultivate cu tufe, pășunile din apropierea pădurilor, arborii de pe marginea drumurilor rurale, parcurile și livezile. Este întâlnită chiar și în grădini mai mari. Este o specie sedentară, sedentar eratică. În sezonul cald preferă ținuturile împădurite de șes și de deal, unde și cuibărește. Iarna coboară în ținuturi joase, unde apar și exemplare nordice.
Longevitatea maximă în libertate este de 13 ani.
La indivizii maturi, hrana este alcătuită din cereale și diferite semințe de plante, preferând mai ales troscotul și trifoiul, iar puii sunt hrăniți preferențial cu insecte, melci și alte nevertebrate. Hrana este culeasă în special de pe sol.
Reproducerea are loc în lunile mai-iunie, în primăverile timpurii chiar din luna aprilie. Cuibul este construit de către femelă și este instalat pe sol sau foarte aproape de acesta. Este construit din diferite bețe și ierburi uscate, fiind căptușit cu mușchi, păr și rămurele mai fine de plante. De obicei o pereche are două ponte pe vară (foarte rar chiar trei). Femela depune o pontă formată din 4-5 ouă, la un interval de o zi unul de altul. Ouăle sunt subeliptice, albe cu o tentă albăstruie, cenușie sau purpurie, cu pete sau liniuțe cenușii-purpurii sau purpurii-roșietice. Dimensiunea unui ou este de 21 x 16 mm. Clocitul este asigurat de femelă timp de 11-14 zile, în acest timp masculul asigurând apărarea teritoriului perechii. Puii sunt nidicoli, cu puf lung, des, de culoare cenușie, cu gâtlejul roz și cașul gălbui. Ei deschid ochii la 5 zile după eclozare și sunt dependenți de părinții care îi hrănesc intens până la vârsta de 9-14 zile. Puii devin apți de zbor după numai 16 zile de la eclozare.

AMENINȚĂRI

- Modificarea, fragmentarea și pierderea habitatului.
- Managementul defectuos al pădurii.
- Poluarea.
- Perturbarea cauzată de alte activități antropogene.

MĂSURI DE CONSERVARE NECESARE

- Interzicerea noilor proiecte urbane, incluzând așezările împrăștiate în habitatele de pădure importante pentru reproducerea, hrănirea sau odihna speciei.
- Potrivirea lucrărilor silvice cu biologia speciei, pentru a evita perturbarea ei în perioadele critice (reproducere).
- Menținerea stratului subarbustiv în pădurile exploatate.
- Menținerea și accentuarea coridoarelor între zonele de pajiști spontane incluzând și arbori, linii de arbori și grupuri de arbori neproductivi dispersate.
- Reducerea folosirii insecticidelor și erbicidelor în agricultură și silvicultură. În caz de necesitate și în lipsa alternativelor, folosirea substanțelor cu toxicitate și persistență minimă ar trebui să fie justificată și aplicată pe terenurile de reproducere a speciei numai în afara perioadei de reproducere.
- Conservarea, crearea și promovarea terenurilor necultivate cu o vegetație corespunzătoare pentru specie.
- Menținerea miriștilor și interzicerea arderii acestora; menținerea managementului adecvat al miriștii în zonele unde a fost efectuat tradițional.
- Inventarierea zonelor de reproducere actuale și potențiale.
- Identificarea zonelor importante pentru conservarea speciei.
- Promovarea studiilor referitoare la diverse aspecte ale biologiei speciei, inclusiv cele referitoare la parametrii demografici.

HARȚI JPEG

Harta de distribuție Presură galbenă (Emberiza citrinella)