Fluturaș de stâncă

Tichodroma muraria

Autor: Daniel Petrescu

STATUT LEGAL DE CONSERVARE

DISTRIBUȚIE

Fluturașul de stâncă este întâlnit atât în Europa, cât și în Asia, în majoritatea cazurilor fiind o specie rară și locală. În Europa cuibărește în Pirinei, Alpi, Carpați și Balcani, având o distribuție fragmentată.

POPULAȚIE

Populația europeană este cuprinsă între 29.000 și 69.700 de perechi cuibăritoare, reprezentând 10% din populația globală, tendința nefiind cunoscută.
La noi în țară, populaţia de fluturaș de stâncă este cuprinsă între 200 și 1.000 de perechi cuibăritoare.

MEDIUL DE VIAȚĂ ȘI BIOLOGIA SPECIEI

Specia este prezentă în zonele montane, local, dar iarna unele exemplare se deplasează la altitudini mai mici, putând fi observate în cariere de piatră, pe văile apelor sau chiar în localități, pe ziduri sau turnuri de biserică. În zona de munte preferă pereții calcaroși înalți și abrupți, limitele altitudinale ale cuibăritului fiind între 500 și 2.500 m. Este o specie foarte tăcută și discretă, putând fi greu observată în habitatul ei caracteristic din cauza faptului că, atunci când nu își deschide aripile, este camuflată perfect. Perechea este teritorială în timpul verii, apărându-și teritoriul, însă peste iarnă cei doi parteneri sunt solitari, fiecare dintre ei apărându-și propriul teritoriu.
Specie insectivoră, se deplasează pe stânci în căutarea hranei, care constă în nevertebrate terestre, în principal insecte și păianjeni. Pe timpul iernii se hrănește cu semințe de diferite plante.
Este o specie monogamă, perechea manifestând un puternic atașament față de locul de cuibărit. Masculul este cel care alege locul cuibului, într-o fisură din stâncă, și îl indică femelei, executând totodată un dans nupțial spectaculos la intrarea în cuib. Construcția cuibului durează aproximativ 5 zile și este realizată aproape în totalitate de către femelă; cuibul are formă de cupă și este construit din rădăcini diferite, mușchi, licheni și tulpini de ierburi, fiind căptușit cu pene, lână de oaie și păr (de cele mai multe ori de capră neagră). Păsările sunt extrem de sperioase, recurgând la rute ocolitoare pentru a se apropria de locul în care este amplasat cuibul, care de cele mai multe ori este prevăzut cu două intrări. În această perioadă, masculul este foarte agresiv, apărându-și cuibul și puii de intruși. Față de mamifere sau păsări de pradă are un comportament de intimidare, întinzându-și aripile și stând nemișcat pentru a-i speria cu coloritul său strident, roșu-aprins. Ponta începe să fie depusă la sfârșitul lunii mai și constă din 4-5 ouă fusiforme, de culoare albastru foarte deschis sau albe, cu puncte maro-roșcate. Incubația durează 15-20 de zile, ouăle fiind clocite de către ambii părinți. Unii autori au sesizat că uneori clocește doar femela, care odată intrată în cuib nu mai iese până la eclozarea puilor, fiind hrănită în tot acest timp de către mascul. După 28-30 de zile de hrănire intensă, puii părăsesc cuibul, însă nu sunt capabili de zbor, fiind alimentați mai departe de părinți. O pereche scoate un singur rând de pui într-un sezon de reproducere.

AMENINȚĂRI

- Pierderea și alterarea habitatului.
- Alterarea resurselor trofice.
- Managementul neadecvat al carierelor.

MĂSURI DE CONSERVARE NECESARE

- Interzicerea oricărui tip de activitate care cauzează alterarea habitatelor de hrănire și reproducere a speciei.
- Interzicerea căilor neautorizate de-a lungul stâncăriilor unde cuibărește specia.
- Limitarea înființării carierelor și a altor infrastructuri industriale în zona de reproducere.
- Regularizarea activităților turistice în zonele de importanță ridicată (mai ales în perioada de reproducere și creșterea puilor) sau chiar interzicerea acestor activități.
- Stabilirea rutelor de agrement împreună cu asociațiile și grupurile care practică sporturi în aer liber, cu scopul de a evita perturbarea păsărilor.
- Inventarierea zonelor de reproducere actuale și potențiale.
- Identificarea zonelor importante pentru conservarea speciei.
- Promovarea studiilor referitoare la diverse aspecte ale biologiei speciei, inclusiv cele referitoare la parametrii demografici.

HARȚI JPEG

Harta de distribuție Fluturaș de stâncă (Tichodroma muraria)