Pitulice mică

Phylloscopus collybita

Autor: Cristian Mihai

STATUT LEGAL DE CONSERVARE

DISTRIBUȚIE

Specia cuibărește în Europa și Asia, cu populații izolate în Turcia, nord-vestul Africii și Iran. Iernează în nord-estul Africii și sud-vestul Asiei, dar există în ultimii ani o tendință de iernare și în vestul Europei.

POPULAȚIE

Populația din Europa este cuprinsă între 41.000.000 și 59.500.000 de perechi cuibăritoare, între anii 1980-2013 observându-se o creștere moderată.
În România, populația este cuprinsă între 2.725.768 și 3.305.075 de perechi cuibăritoare, tendința fiind stabilă.

MEDIUL DE VIAȚĂ ȘI BIOLOGIA SPECIEI

Cuibărește atât în pădurile de foioase, mixte sau de conifere, cât și în habitate antropice precum parcuri, livezi, cimitire vechi și grădini. În Munții Carpați cuibărește de la poalele lor până la altitudini de 1.500-1.600 m. Preferă pădurile de foioase, cu fag, stejar, alun sau salcie, dar în centrul și estul ariei de distribuție poate fi găsită și în păduri de pin, molid sau brad. Habitatele umede sunt mai degrabă preferate de populațiile din sud decât de cele din nord. Este specia de pasăre cântătoare care sosește cel mai devreme și pleacă printre ultimele spre cartierele de iernare.
Atinge în libertate longevitatea maximă de opt ani. Ajunge la maturitate sexuală la vârsta de un an.
Specie diurnă, insectivoră, își caută hrana pe sol și în coronamentul arborilor, prinzând insectele din zbor sau culegându-le de pe scoarța copacilor. Se hrănește și cu păianjeni, iar uneori și cu nectar sau fructe. Se poate hrăni atât pe sol, cât și din zbor.
Pitulicea mică este o specie în general monogamă, dar au fost semnalate și cazuri de poligamie. Legătura dintre parteneri durează doar un sezon de reproducere. Masculul își apără teritoriul și atrage femelele cu cântece lansate de pe poziții înalte. În cadrul ritualului nupțial, masculul efectuează căderi în picaj pe lângă femelă și
zboruri planate. Împerecherea începe la sfârșit de aprilie și început de mai. Femela construiește un cuib foarte mic, rotund, cu o intrare laterală, care este așezat pe sol sau foarte aproape de acesta, fiind camuflat în vegetația scundă din liziere, terasamente de drumuri forestiere sau tăieturi de pădure. Acesta este făcut din frunze uscate, crenguțe, iarbă sau mușchi și este căptușit cu frunze fine sau chiar cu pene. Incubația, hrănirea puilor și îngrijirea cuibului cad în întregime în sarcina femelei, care este capabilă să își crească singură puii. Foarte rar, masculul contribuie la creșterea puilor eclozați, aducând hrană pentru aceștia. Ponta este formată din 3-9 ouă, dar, dacă se depune și o a doua pontă în decursul aceluiași an, aceasta va fi mai puțin numeroasă. Dimensiunea unui ou este de 15 x 12 mm. Incubația durează 13-15 zile, iar după alte 14-16 zile puii părăsesc cuibul. Ei sunt încă hrăniți de adulți timp de 4 săptămâni.

AMENINȚĂRI

- Modificarea, fragmentarea și pierderea habitatului.
- Managementul defectuos al pădurii.
- Poluarea.
- Perturbarea cauzată de alte activități antropogene.

MĂSURI DE CONSERVARE NECESARE

- Potrivirea lucrărilor silvice cu biologia speciei, pentru a evita perturbarea ei în perioadele critice.
- Menținerea stratului subarbustiv în pădurile exploatate.
- Interzicerea defrișării care rezultă în scăderea dimensiunii pădurii și în schimbarea folosirii terenului.
- Reducerea folosirii insecticidelor și erbicidelor în agricultură și silvicultură. În caz de necesitate și în lipsa alternativelor, folosirea substanțelor cu toxicitate și persistență minimă ar trebui să fie justificată și aplicată pe terenurile de reproducere a speciei numai în afara perioadei de reproducere.
- Menținerea și creșterea extinderii pădurilor native, urmărindu-se nivelul cel mai ridicat de diversitate structurală și de specii.
- Promovarea tipurilor de management care favorizează eterogenitatea pădurii.
- Inventarierea zonelor de reproducere actuale și potențiale.
- Promovarea studiilor referitoare la diverse aspecte ale biologiei speciei, inclusiv cele referitoare la parametrii demografici.

HARȚI JPEG

Harta de distribuție Pitulice mică (Phylloscopus collybita)