
Porumbel de stâncă
Columba livia

Autor: Tiberiu Mănoiu
STATUT LEGAL DE CONSERVARE
DISTRIBUȚIE
Specia este nativă pentru Europa, Africa de Nord și Asia de Sud-Vest. Din această specie provine porumbelul domestic (Columba livia domestica), care este legat de localități urbane, unde clădirile simulează stâncăriile populate de forma sălbatică. Specie larg răspândită în toate regiunile țării, forma domestică găsindu-se mai ales în interiorul localităților.
La noi este prezentă doar forma domestică, porumbelul domestic (în Europa, forma sălbatică este cuibăritoare mai ales în bazinul mediteranean).
POPULAȚIE
În Europa, populația cuibăritoare este cuprinsă între 11.000.000 și 22.600.000 de perechi, cu tendință necunoscută.
În România nu există populații pure sălbatice. Populația cuibăritoare este estimată între 1.145.419 și 1.851.573 de perechi.
MEDIUL DE VIAȚĂ ȘI BIOLOGIA SPECIEI
Forma nativă a speciei cuibărește în regiuni montane, pe văile cursurilor de apă, chei, defilee sau pe stâncile de la malul mării. Preferă habitatele stâncoase aflate în aproprierea terenurilor cultivate sau a habitatelor deschise, cu tufărișuri.
Hrana constă în principal din semințe și este căutată de regulă în primele ore ale dimineții. Ocazional poate consuma și hrană de origine animală (diverse insecte, viermi), aceasta fiind consumată în special de către femelele care au nevoie de proteine pentru a depune ouă. Hrana este înghițită nemărunțită, pe loc. De regulă se hrănesc în stoluri.
Este o specie sedentară, care are o rază de activitate mică, de circa 100 m. Specia nativă își face cuibul în peșteri sau în scobiturile stâncilor. Atinge maturitatea sexuală după șase luni, când juvenilii încep să formeze perechi și să ocupe un teritoriu mic.
Perechile sunt monogame, de durată. Cuibul este construit îndeosebi de către mascul, fiind sumar format din crenguțe și căptușit cu fire de iarbă, paie, rămurele, pene etc. În acest cuib femela depune 1-2 ouă de culoare albă. Clocitul este realizat de ambii părinți timp de 17 zile. Puii sunt nidicoli și stau în cuib timp de 23-25 de zile, fiind hrăniți în primele 4-5 zile exclusiv cu secreția produsă de peretele gușii ambilor părinți („lapte de gușă“). După a șasea zi, la acest „lapte“ se mai adaugă și hrana înmuiată în gușă. După 3-4 săptămâni puii sunt zburători și după 4-5 săptămâni devin independenți de părinți. O pereche poate depune mai multe ponte într-un an.
Forma domestică (Columba livia domestica) preferă centrul localităților, densitățile scăzând spre periferie și în zonele cu parcuri. Nu populează satele sau localitățile cu construcții dispersate. Caută hrana în localități, consumând preponderent resturi alimentare, semințe, mai rar muguri, larve de insecte, melci, râme sau resturi vegetale. Cuibărește în clădiri, poduri, ruine etc., formând mici colonii. Cuibul este plasat la mare înălțime și este căptușit cu fire de iarbă, paie, rămurele, pene uneori chiar fire din material plastic etc. Celelalte aspecte referitoare la biologia reproducerii speciei sunt comune cu cele ale formei native. Singura diferență este faptul că forma domestică poate cloci practic pe tot parcursul anului, cu un repaus în lunile septembrie și octombrie. Astfel, o pereche de porumbei domestici poate depune într-un an 7-9 ponte. Dintre acestea, de regulă, din cauza mortalității juvenile ridicate, doar o parte se finalizează cu pui zburători.
AMENINȚĂRI
- Nu este cazul.
MĂSURI DE CONSERVARE NECESARE
- Nu este cazul.