Rândunică roșcată

Cecropis daurica

Autor: Cosmin Manci

STATUT LEGAL DE CONSERVARE

DISTRIBUȚIE

Rândunica roșcată este o specie larg răspândită, însă are o distribuție oarecum insulară. În zona europeană specia este prezentă în sudul continentului, iar în Asia specia se regăsește în estul continentului, în sudul Siberiei și al Japoniei. Aceste populații migrează și iernează în Africa sud-sahariană sau în sudul Asiei. Există însă subspecii cu populații rezidente în Africa, cu teritorii care ocupă o bandă de la vestul Africii până în Etiopia, care mai apoi se întinde spre sud, înspre Tanzania. Alte populații sedentare se regăsesc în India și Sri Lanka.
În România cuibăreşte în zona Dobrogea, în munţii Retezat, Parâng, Apuseni, în Clisura Dunării şi munţii Cernei.

POPULAȚIE

Populația cuibăritoare din Europa este cuprinsă între 1.450.000 și 3.340.000 de perechi, ceea ce reprezintă doar 5% din populația globală. Deși în perioada 1970-1990 populația europeană a înregistrat scăderi în Albania și Grecia, acestea au fost compensate de creșterile din perioada 1990-2000 din Spania și Portugalia. În prezent, tendința generală a populației este stabilă.
Populația cuibăritoare din România numără între 500 și 2.000 de perechi, tendința fiind ascendentă.

MEDIUL DE VIAȚĂ ȘI BIOLOGIA SPECIEI

Cuibărește în regiuni deschise, preferabil stâncoase, în regiuni montane sau situate de-a lungul coastelor abrupte.
Se hrănește aproape exclusiv cu insecte zburătoare, pe care le prinde executând zboruri foarte agile, formate din alunecări în aer, cu aripile întinse.
Soseşte în teritoriile de cuibărit în perioada aprilie-mai, în funcţie de condiţiile climatice ale anului respectiv. Cuibul rândunicii roșcate este construit din noroi de către ambii parteneri, fiind lipit de substrat. Acesta este complet închis și prezintă un tunel care servește ca intrare. Camera în care e depusă ponta este căptușită cu pene, iar cuibul este fixat sub acoperișuri, pereți de case, în carierele părăsite, în ruine, sub poduri sau în fisuri și în grote sau surplombe de stânci. Se pare că acest tip de cuib este o urmare a evoluției cuiburilor în cazul rândunicilor, deoarece specii individuale urmează secvența de construire: cuib deschis, închiderea cuibului și mai apoi construirea tunelului. Rândunica roșcată respectă aceste secvențe; se crede că un astfel de model de cuib îi oferă masculului un avantaj, nepermițând altor masculi să intervină în timpul împerecherii (aceasta având loc în interiorul cuibului). Cele mai multe perechi cuibăresc în mod izolat, însă se poate constata și existența unor mici colonii, de câteva cuiburi. Ponta este formată din 3-6 ouă albe și lucioase. Juvenilii sunt hrăniți cu insecte de către ambii părinți.

AMENINȚĂRI

- Pierderea și alterarea habitatului.
- Alterarea resurselor trofice.
- Managementul neadecvat a carierelor.

MĂSURI DE CONSERVARE NECESARE

- Interzicerea oricărui tip de activitate care cauzează alterarea habitatelor de hrănire și reproducere a speciei.
- Interzicerea căilor neautorizate, de-a lungul stâncăriilor unde cuibărește specia.
- Limitarea înființării carierelor și a altor infrastructuri industriale în zona de reproducere.
- Evitarea erbicidelor puternice, care reduc diversitatea speciilor-hrană, precum și a bioacumulării acestor tratamente agricole, care cauzează în mod secundar otrăvirea păsărilor.
- Reducerea folosirii insecticidelor, a fertilizatorilor pe bază de azot sau a altor substanțe toxice în zonele de hrănire a speciei.
- Regularizarea activităților turistice în zonele de importanță ridicată (mai ales în perioada de reproducere și creștere a puilor) sau chiar interzicerea acestor activități.
- Stabilirea rutelor de agrement împreună cu asociațiile și grupurile care practică sporturi în aer liber, cu scopul de a evita perturbarea păsărilor.
- Interzicerea construirii de parcuri eoliene în apropierea zonelor de reproducere sau de hrănire și în zonele intens folosite de către păsări.
- Inventarierea zonelor de reproducere actuale și potențiale.
- Identificarea zonelor importante pentru conservarea speciei.
- Promovarea studiilor referitoare la diverse aspecte ale biologiei speciei, inclusiv cele referitoare la parametrii demografici.

HARȚI JPEG

Harta de distribuție Rândunică roșcată (Cecropis daurica)